Remedial teaching als steun in de rug

Annemieke Schmidt is remedial teacher bij Educent. Zij helpt kinderen op de basisschool bij wie het niet zo lekker loopt. ‘Geen enkel kind is hetzelfde, daarom is mijn aanpak maatwerk.’

Wie zijn of haar kind aanmeldt, krijgt eerst een intakegesprek. Annemieke: ‘In dat gesprek vertellen ouders wat er aan de hand is en wat zij al hebben geprobeerd om hun kind te helpen. Door middel van toetsen, testen en/of observaties kan ik daarna vaststellen wat precies het probleem is en hoe we het kind kunnen helpen. Als het nodig is, kan ik ook een van de orthopedagogen van Educent inschakelen.’

Daarna gaat Annemieke samen met het kind aan de slag. Annemieke: ‘Een remedial teacher ondersteunt leerlingen die wat extra hulp nodig hebben. Ik heb één leerling per keer. Dat is erg prettig, want ik hoef mijn aandacht niet te verdelen. En ik kan de oefeningen precies afstemmen op wat het kind nodig heeft. Soms leg ik de leerstof net iets anders uit en dan valt het kwartje wel. Geweldig om te zien!’

 

Annemieke werkt graag samen met de school. ‘Als de juf of meester en ik een team vormen, kunnen we elkaar ondersteunen. Dat is in het belang van het kind. Ik gebruik veel eigen materiaal en ik ben bezig met een methode voor beelddenkende kinderen. Maar ik kan ook aansluiten bij de verschillende leermethodes, die op de scholen worden gebruikt. Bijvoorbeeld Maatwerk voor rekenen, de Ralfi leesmethode en Spelling in de lift. Te veel om op te noemen!,’ lacht Annemieke.

Toch gaat het bij Educent niet alleen om het verhogen van de leerprestaties. Annemieke legt uit: ‘Een kind ontwikkelt zich beter in een prettige omgeving. Daarom vind ik het belangrijk om rust en vertrouwen uit te stralen. Soms werk ik eerst met een kind aan een groter zelfvertrouwen en positief zelfbeeld. Pas als dat op orde is, kunnen we andere dingen aanpakken.’

Scroll naar boven
WhatsApp chat